Login

logo_twitter_full‚Äč
Volg ons op Twitter

60 miljoen mensen op de vlucht - wat doen wij als Rode Kruis?

De aangrijpende beelden van vluchtelingen en migranten in Europa hebben ons allemaal diep geraakt. Bijna 60 miljoen mensen zijn wereldwijd gevlucht voor oorlog en geweld, het grootste aantal ooit. 

In actie komen in Europa en in Nederland
Als Rode Kruis hebben wij natuurlijk direct de neiging om in actie te komen en hulp te verlenen. In heel Europa zijn onze zusterverenigingen in touw om vluchtelingen en migranten zo goed mogelijk te helpen opvangen. Waar nodig ondersteunen wij vanuit het Nederlandse Rode Kruis onze collega’s met geld en expertise. In Nederland zelf zijn we al enige tijd bezig met hulpverlening. Op het gebied van Restoring Family Links via onze tracing teams die in het hele land actief zijn, maar ook hebben we projecten lopen op het gebied van de opvang van slachtoffers 

Twee grote acties
In afstemming met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en Vluchtelingenwerk Nederland zijn we bezig met een tweetal acties. De eerste is het openen van de website www.kominactie.rodekruis.nl/, waarop burgers kunnen aangeven hoe zij in actie willen komen voor vluchtelingen (door vrijwilliger te worden, goederen of diensten te leveren, of door een fondsenwervende actie te starten). De tweede is het openen van de ‘welkomwinkels’ in Goes, Roemond en Tilburg waar vluchtelingen geholpen kunnen worden met wat eerste levensbehoeften, zoals kleding en persoonlijke verzorgingsmiddelen.

Fondsenwerving: RTL Late Night en campagne vanaf woensdag

Op het gebied van fondsenwerving steunen wij een actie van het televisieprogramma RTL Late Night. Humberto Tan vraagt vanavond aandacht voor de problematiek van de vluchtelingen en roept mensen op om te geven. Het Rode Kruis coördineert namens een aantal organisaties de fondsenwerving rondom de uitzending. Later deze week start een grote campagne van het Rode Kruis. Onder de titel "Wie kies jij? Laat ons niet kiezen" vragen we aandacht voor de wereldwijde vluchtelingenproblematiek met bijna 60 miljoen mensen gevlucht, het grootste aantal ooit. Op http://www.rodekruis.nl/campagnes/vluchtelingen-wie-kies-jij is meer informatie te vinden hierover.

Giro 6868
Vluchtelingen komen aan zonder bezittingen en zijn na een heftige reis vaak getraumatiseerd. Deze vluchtelingen kunt u financieel ondersteunen door een gift op Giro 6868.