Login

logo_twitter_full‚Äč
Volg ons op Twitter

Nieuwe Noodhulpteams: Grote incidenten en rampen kunnen ook in Nederland voorkomen.

De vuurwerkramp in Enschede, de cafébrand in Volendam en het neerstorten van een vliegtuig van Turkish Airlines bij Schiphol zijn overbekende voorbeelden van grote incidenten of rampen, die gelukkig maar weinig voorkomen in Nederland. In Nederland wordt goede acute geneeskundige zorg geleverd door professionele hulpverleners maar bij zoveel slachtoffers ineens kunnen deze hulpverleners extra ondersteuning gebruiken. Tot 4 januari 2016 werd deze ondersteuning geboden door SIGMA-teams (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie).
Sinds 4 januari 2016 is dit veranderd door het invoeren van het nieuwe Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB)-model. 

(05-01-2015)

Dit is een landelijk bijstandsmodel dat nu wordt ingezet bij grote incidenten of rampen met veel slachtoffers, als aanvulling op de reguliere acute zorg. In dit model houden de ambulancediensten zich bezig met het behandelen en vervoeren van zwaargewonde slachtoffers en het Rode Kruis zet vrijwilligers (Noodhulpteam) in om lichtgewonde slachtoffers te verzorgen. De betrokken partijen doen in deze opgeschaalde situatie het werk waar zij in de dagelijkse praktijk ook goed in zijn. Door deze nieuwe aanpak kunnen alle gewonden, zwaar- of lichtgewond, snel en tegelijkertijd hulp krijgen.

De hulpverleners van de nieuwe Noodhulpteams zijn de afgelopen maanden opgeleid en getraind om zich op deze nieuwe rol voor te bereiden. De nieuwe Noodhulpteams komen in de plaats van de SIGMA-teams. Inmiddels staan er in het hele land bijna 1.000 hulpverleners paraat om in actie te komen bij grote rampen of calamiteiten. Een operationeel Noodhulpteam bestaat uit 8 hulpverleners, waaronder de chauffeur en teamleider, die in principe binnen 45 minuten op de incident-locatie aanwezig kunnen zijn.
Het Noodhulpteam Gelderland-Zuid is op 4 januari van dit jaar (om 12.00u) ook actief geworden. In dit team werken vrijwilligers van de verschillende Rode Kruis afdelingen uit Gelderland-Zuid samen. Vrijwilligers van de afdeling Wijchen maken ook deel uit van dit Noodhulpteam.

(05-01-2015)